Co znamenají přísady do potravin tzv. "éčka"?

15. února 2009 v 17:51 | Maruška =)
Každý známe tzv. éčka. Uvádí se v rozboru složení potravin a jsou to látky, které jsou povolené používat při výrobě potravin v rámci EU.

Ale co se za nimi skrývá? Například za E 222 je hydrogensiřičitan sodný.
Stát v obchodě a studovat jeden výrobek za druhým, to je opravdu jen pro silné nátury a pro většinu z vás možná i nemyslitelné, ale proč si aspoň nepřčíst, co do svého těla vpravujeme, pak možná zjístíte, že nákup za hodinu není možný...

Základní skupiny "éček":
E1xx Barviva
E2xx Konzervanty
E3xx Antioxidanty
E4xx Emulgátory a stabilizátory
E6xx Vonné a chuťové látky
Každá může být přírodní, syntetická či přírodně identická, což znamená, že má stejné složení, jako v přírodě, ale je vyrobena uměle. Nejhorší jsou asi právě plně syntetická, protože se v přírodě přirozeně nevyskytují vůbec a jako takové na ně lidské tělo patrně nebude předem nijak dobře připraveno. Ale celkem analogicky by to mohlo platit i aditiv živočišného původu, která vznikají z genetických upravených organismů.



Pod tímto odkazem najdete seznam všech přidaných látek povolených pro použití v potravinářství dle vyhlášky MZČR.

Pozor na toxické přísady do potravin

Distributor: Klinika dětské onkologie Univerzity Dűseldorf

1. Neškodné přísady

E 100,101,103,104,105,111,121,122,126,130,132,140,151,152,160,162,163,170
E 174,180,181,200,201,236,237,238,260,261,262,263,270,280,281,282,290,300
E 301,305,306,307,308,309,322,325,326,327,331,332,333,334,335,336,337,382
E 400,401,402,403,404,405,406,408,410,411,413,414,420,421,422,440,471,472
E 473,474,475,480

2. Podezřelé přísady

E 125,141,150,153,171,172,173, 175,240,241,477

3. Nebezpečné přísady

E 102,110,120, 123,124,


4. Přísady poškozující zdraví

· Poškození střev E 220,221,222,223,224
· Poruchy zažívání E 338,339,340,341,450,451,463,465,466,407,483,485,486
Eiscreme E 107
· Kožní onemocnění E 230,231,232,233
· Zničení vitamínu B12 E 200
· Cholesterol E 320,321
· Citlivost nervů E 311,312
· Kurděje E 330 je nejnebezpečnější !!! (rakovinotvorný)
obsažen např. v krabím masu, sýru BONBEL, houby v
konzervách, rajčata v konzervách

5. Rakovinotvorné přísady

E 131,142,210,211,213,214,215,216,217,239

Pozor

E 123 je silně rakovinotvorný !!!

V USA a Rusku zakázán !

Pozor na následující přísady především v těchto potravinách:

Mamba E 123/E 110, pozor !
Medvídci ze želatiny, Harribo - želatina, lentilky, šlehačkový pudink Zotti, rybí prsty
Iglo, smetana Kraft, smetanový sýr se salámem Kraft, vanilkový pudink E 102/E 110,
hotové omáčky všeho druhu.

Vyvěsit a používat !!!
Jedná se o zdraví Vaše a Vašich dětí.
Zabraňte používání těchto přísad tím, že budete správně vybírat výrobky, které
kupujete. Kupující nakonec určuje složení výrobku. Myslete na Vaše zdraví a zdraví Vašich dětí.


zdroj: chovancik.cz, archiv z meilu
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama